Wat houdt nou professioneel wassen in met professionele wasmachines in? Waar gaat dit vaak fout? Waarin verschilt het professionele in met het huishoudelijke? Dit proberen wij voor u op een rijtje te zetten. Dit verschilt natuurlijk per branche. Waarin het in de professionele wasserijen de basis, kan dit binnen ziekenhuishuizen en zorginstellingen door onkunde totaal verkeerd worden opgevat en ingezet
Professioneel wassen
In de "goede oude tijd" werd wassen gedaan met zepen, scrub borden en wasbakken. De van vandaag geavanceerde wasmachines, hoogwaardige zepen en automatische zeepdoseersystemen maken het wassen eenvoudiger en succesvoller vooral met de reeks stoffen welke gebruikt worden in hedendaagse kleding. De basis van wassen is echter niet veel veranderd en is belangrijker dan ooit.
Waar gaat het vaak fout
Logisch nadenken. Daar waar logisch nadenken achterwege wordt gelaten, daar worden de basis elementen voor professioneel wassen overgeslagen. Dit heeft in de basis te maken met de toepassing van de Circel van Sinner. Later meer hier over.
Hiernaast wordt wasgoed binnen ziekenhuizen en zorginstellingen bijvoorbeeld nog vaak gewassen in huishoudelijk witgoed apparatuur. Goedkoper en minstens zo hygiënisch als in professionele wasmachines denkt men. Maar niets is minder waar. Want wasprogramma’s van huishoudelijke wasmachines nemen de tijd die jij als professional niet hebt.
Naast deze verkeerde opvatting wordt er ook geen rekening gehouden met: juiste laadcapaciteit; gebruik wasmiddel; lage temparaturen; weinig water; kennis textiel, kennis van vlekken en de circel van Sinner.
1 Onjuist gebruik wasmiddel
Feit is dat er bij huishoudelijke wasapparatuur handmatig waspoeder en wasverzachter wordt toegevoegd. Vaak op gevoel. Soms op de gok. Maar altijd teveel. Hierdoor is de kans groot dat er zeepresten achterblijven op je wasgoed. En dat is natuurlijk minder goed. Huidirritatie ten gevolge. Binnen zorginstellingen zien we dit veel gebeuren. Bovendien ben je door handmatig doseren ook nog eens relatief veel geld kwijt aan wasmiddel.
2 Steeds lagere temperaturen
De trend om wasgoed op steeds lagere temperaturen te wassen maakt het al te bont. Een vies keukendoek of schort vol met bacteriën van rauw vlees of vis, krijg je op 30 of 40 graden echt niet hygiënisch schoon. Dus hoezo professioneel wassen?
3 Steeds minder water
En daar waar een huishoudelijke machine steeds minder water gebruikt voor het was proces zorgt dit ervoor dat wasgoed simpelweg niet voldoende en zeker niet professioneel gereinigd wordt.
4 Kennis van textiel
Welke textielsoorten worden gewassen op hoge temparaturen? Welke textielsoorten kun je bij voorbaat niet wassen? Dit is één van de eerste stappen voor het professioneel wassen, namelijk het goed sorteren van wasgoed.
5 Kennis van vlekken in textiel
Het belangrijkste bij het behandelen van textiel met vlekken, is het toepassen van het juiste vlekoplosmiddel en het juiste wasproces. Een mislukte poging om een vlek te verwijderen, levert een nog groter probleem op.
6 Circel van Sinner
Bij professioneel wassen moet bij ieder was proces rekening gehouden worden met de cirkel van Sinner. Waarmee wij een schone maar bovenal hygienische was gegarandeerd kan worden. De succesfactoren binnen de cirkel van Sinner zijn: wastijd, temperatuur, chemicaliën en de mechanische werking van de wasmachine. Professioneel wassen betekent dat je deze factoren goed op elkaar afstemt.
Waarom niet huishoudelijk
Zelfs met een huishoudelijke wasmachines kan de circel van Sinner toegepast worden. Maar omdat ze niet vrij programmeerbaar zijn kunnen wasprogramma`s niet op maat gemaakt worden. Professionele wasmachines zijn dat wel. Één van de vele redenen waarin een huishoudeliijke wasmachine verschilt met een professionele wasmachine.
Maar ook een vergelijk tussen huishoudelijke wasmachines en professionele wasmachines maakt duidelijk dat wanneer er veel gewassen moet worden een huishoudelijke wasmachine hiervoor niet geschikt is.