Een serie artikelen over aspecten van het wasproces, inclusief medische aspecten. Aspecten als wasmiddelen, wasverzachters, bleekmiddelen, neutraliserende middelen, temperatuur van het wasproces, het wasproces en de huid, het gebruik van chemiekaarten.
In het kader van het partnerschap Laundry Total en OurEnergyFoundation is de redactie van de artikelen in handen van Dr. Albert Nijland, huisarts, voorzitter OurEnergyFoundation.
Washygiëne – Hoe krijg je het schoner dan schoon?
Wassen is vooral bedoeld om zichtbare vlekken te verwijderen, maar dient ook om een hygiënisch schoon textieloppervlak te realiseren, wat betekent dat microbiële verontreiniging en vies ruikende substanties worden verwijderd. Met het blote oog is gemakkelijk te zien of vlekken zijn verwijderd, maar het verwijderen van micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels, enz.) is niet met het blote oog te bewijzen. In een industriële setting of in grote organisaties (bijvoorbeeld verpleeg- en verzorgingshuizen) wordt de kwaliteit van het wasproces verzekerd door gestandaardiseerde processen, waarin normaliter vies textiel wordt ontsmet door een combinatie van temperaturen van tenminste 60 graden Celsius en oxidatiemiddelen (zoals chloor en bleekmiddelen). In de thuissituatie echter zijn de schoonmaakfunctie en de energiezuinigheid van wasmachines van groot belang gebleken voor de consument, terwijl het hygiënisch effect (ontsmettend effect) beschouwd wordt als minder belangrijk. Als het maar zichtbaar schoon is, is vaak het motto van de consument. De energiezuinigheid heeft ertoe geleid dat de wastemperatuur de afgelopen jaren steeds lager is geworden, waardoor het verwijderen van micro-organismen minder goed plaats vindt. Een voldoend hoge temperatuur is de belangrijkste factor om de micro-organismen te inactiveren. In Duitsland is de gebruikte wastemperatuur in de thuissituatie gedaald van 63 graden Celsius in 1972 naar 46 graden Celsius in 2014. Dit betekent dat het percentage wastemperaturen van 60 graden Celsius of hoger gezakt is van 62 procent in 1972 naar 33 procent in 2014.
Wassen kan de keten van infectie overdracht stoppen, zowel in de thuissituatie als in de industriële en gezondheidszorg setting door pathogenen (ziekmakende micro-organismen) te verwijderen van de textieloppervlakte of door ze te inactiveren door middel van wasmiddelen en temperatuur. Het is aangetoond dat ‘vies’, gecontamineerd wasgoed een mogelijk gezondheidsrisico met zich meebrengt en het kan ook een bron zijn voor andere problemen, zoals een vieze geur.
Echter, vanwege het continue streven naar energiezuinigheid, vooral bij wasmachines die in de thuissituatie worden gebruikt, dient het gebruik van lagere wastemperaturen te worden afgezet tegen de doeltreffendheid van het wasproces, dat vooral door de temperatuur wordt bepaald. Het verstandig gebruik van antimicrobiële middelen (zoals AOB – Activated Oxygen Bleach) kan het wasproces een gepast antimicrobieel effect geven, vooral daar waar het nodig is, bijvoorbeeld wanneer gezinsleden belangrijke infecties doormaken of wanneer het gaat om mensen met een verminderde weerstand.
Opmerking: In het review artikel wordt nader ingegaan op ‘micro-organismen op wasgoed’, ‘factoren die de washygiëne beïnvloeden’, ‘de effectiviteit van het wasproces tegen verschillende groepen micro-organismen’ en ‘ongunstige microbiële effecten bij het wasproces’.
Origineel artikel:
Laundry hygiene—how to get more than clean - Bockmühl - 2017 - Journal of Applied Microbiology - Wiley Online Library
Link naar origineel artikel online: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jam.13402/full