Hulpdiensten, wat zijn we blij als ze komen wanneer er een brand en/of oefening is. Fijn dat er mensen zijn die ziel en zaligheid inzetten om te helpen bij calamiteiten. Geen brandweerkorps is hetzelfde, elk korps, kazerne, veiligheidsregio werkt op een zo juist mogelijke manier om ervoor te zorgen dat er hulp ter plaatse is wanneer nodig. De brandweer helpt ervoor te zorgen dat we leven in een brandveilige samenleving.
WAT MOET ER EIGENLIJK VEEL GEBEUREN NA EEN BRAND OP EEN BRANDWEERKAZERNE!
Ik had er eigenlijk nooit zo over nagedacht totdat we steeds meer brandweerkazernes en veiligheidsregio's als klant kregen.
Wat moet er eigenlijk veel gebeuren na een brand. Heb je daar ooit over nagedacht? Ik nu wel.
Is er een brand geweest waarbij schadelijke deeltjes zijn vrijgekomen dan heb je een brandonderzoek proces en een brandonderzoeksopdracht welke uitgevoerd dient te worden. Tijdens het bestrijden van een brand en/of oefening komen er vaak gevaarlijke stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Deze gevaren kunnen een risico vormen. Ook tijdens het reinigen van de brandweerkleding en overige brandweeruitrusting bestaat het risico op het in contact komen met gevaarlijke stoffen die in rook kunnen zitten. Dus voor, tijdens en na de brand is het voor de brandweer belangrijk om schoon te werken.
Brandweer Nederland heeft hiervoor een handreiking geschreven.
"een landelijke handreiking om voor, tijdens en na brand schoner te werken".
Dus het houdt niet op na de brand of oefening.
De brandweerauto moet worden gereinigd, gewassen en schoongemaakt. Maar ook de brandweerkleding, brandweerlaarzen, ademluchtmaskers (gelaatsmasker) en cilinders en andere PBM's. Na de brand zijn ze dus op de kazerne druk met het op de juiste wijze reinigen van hun brandweerkleding. Tegenwoordig bestaan er gelukkig machines die ervoor zorgen dat alle verontreinigde middelen op juiste wijze kunnen worden gereinigd. Zo kan de brandweer druk zijn met hulp verlenen in plaats van het reinigen en wassen van gecontamineerde beschermkleding.
Onderzoeken naar reinigen brandweerkleding
Er zijn meerdere instanties betrokken bij onderzoeken naar asbest en/of schadelijke deeltjes waarmee de brandweer in aanraking komt. Brandweerkleding waarin asbest zit, de vraag is; kan deze asbest er wel uit? Is deze brandweerkleding wel of niet te reinigen?
GGD Drenthe heeft onderzoek gedaan en ze hebben gekeken naar katoenen brandweerkleding en brandweerkleding van wol/acryl en de besmetting van asbestvezels. Daarbij hebben ze de verschillen bekeken van gewassen brandweerkleding, en niet gewassen brandweerkleding. De conclusie van de GGD is oa;
- Wassen zorgt voor een significante afname van het aantal asbestvezels
- Sterke aanwijzingen dat deze kleding besmet na wassen veilig kan worden gedragen
- Kleding die hangt in een ruimte met veel vrijkomend asbest wordt ook daadwerkelijk besmet
HOE HELPEN WIJ ALS LAUNDRY EXPERT DE BRANDWEER?
Door de ruime ervaring met reinigen van diverse soorten wasgoed en het meedenken in de processen van de brandweer kunnen we adviseren waar de brandweer op moet letten tijdens het reinigen van brandweerkleding, brandweerhelmen, brandweerlaarzen, ademluchtmaskers (gelaatsmasker) en cilinders.