Professioneel wassen binnen zorginstellingen
Professioneel wassen in de zorg, genoeg om eens over te brainstormen en te discusseren, collega Dinand neemt u mee op reis binnen de juiste wasoplossing voor zorginstellingen met de oplossingen van Laundry Total.
Wassen in de zorg: een eeuwenoude discussie welke veelal zorgt voor verdeelde meningen onder cliënt, familie en de zorgorganisatie. Vaak roept de discussie eerder vragen op dan antwoorden. Want wat wordt er eigenlijk allemaal gewassen binnen uw organisatie en hoeveel? En waar doen ze dat dan? Waarom wordt de was eigenlijk uitbesteed? Is dat nog wel verstandig? Kunnen we het niet beter gewoon in huis doen? En wat zijn daar dan weer de voordelen en nadelen van?
WIE MOET WAT BETALEN?
In mijn ervaring als accountmanager binnen zorginstellingen zijn bovenstaande vragen nog ieder jaar een veel besproken discussie punt bij jaar evaluaties van alle zorgorganisatie. Vooral de kostendiscussie werd nog feller gevoerd toen o.a. subsidies door overheid werden ingetrokken, logisch want professioneel wassen is een intensief en kostbare activiteit binnen zorginstellingen. De integrale waskosten zijn hetzelfde gebleven, maar de vraag is nu vaak: wie moet wat nou betalen?Mijn ervaring leert dat er meerdere wegen naar Rome leiden en daarmee geheel inbesteden, uitbesteden of een combinatie daarvan uitkomst kan bieden.
WELK DIENSTVERLENINGSCONCEPT KIEZEN?
Om tot een heldere beslissing en daarmee kostenoverzicht te komen zullen praktische vragen zoals de grote van de locatie beantwoord moeten worden, spreken we van: kleinschalig wonen, verpleeghuis of een zorginstelling.
We kunnen ingaan op vier mogelijke dienstverleningsconcepten voor zorg organisaties bij de verschillende locaties. Bij het kleinschalig wonen doen de bewoners en het personeel vooral zelf de was. Je kunt ook wassen per locatie in een speciale linnenkamer. Dat zie je vaak bij zorginstellingen en/of verpleeghuizen met 100 tot 150 bewoners. Daarna komt het centraal en organisatie breed wassen in een wasserij. Het merken van de kleding gebeurt dan nog wel in de eigen linnenkamer. Tot slot kunnen zorgcentra ervoor kiezen om alles uit te besteden, inclusief merken en incasso. Daarnaast wordt vaak een combinatie ingezet waarbij de cliënt en de familie zelf mag kiezen welke dienstverlening zij wensen.
Hoewel de dienstverleningsconcepten vaak helder zijn, laat de kwaliteit van de teruggekeerde persoonsgebonden kleding soms te wensen over en is ook verlies van kleding een doorn in het oog van cliënt en familie. Ook het merken van kleding wordt veelal niet als prettig ervaren. Daarnaast zijn de was kosten vaak niet inzichtelijk en wordt daarmee vaak niet goed ingespeeld op de veranderende omgeving binnen zorg organisaties, waar bespaart moet worden zonder daarbij kwaliteit uit het oog te verliezen.
WAT WILT U UW CLIËNT BIEDEN?
Tot slot is ook de visie van de zorg organisatie van doorslaggevend belang voor de keuze in de verschillende dienstverleningen met betrekking tot professioneel wassen. Wat denkt u van nuttig werk voor cliënten in het professioneel wassen op locatie? Wat wil de zorg organisatie de cliënt bieden wanneer het gaat om zijn persoonsgebonden kleding en/of platgoed? Of te wel welke toegevoegde waarde wilt u bieden aan cliënt/klant en wat mag dat kosten?Voordat ik het vergeet te noemen is ook de visie van de zorg organisatie van doorslaggevend belang. Wat denkt u van nuttig werk voor cliënten in het professioneel wassen op locatie? Wat wil de zorg organisatie de cliënt bieden in het wonen op iedere locatie?
Hoewel de wasverzorging vaak geen onderdeel is van het primaire zorgproces (core-business) is het voor cliënten van veel zorg organisaties wel een punt waarop het woonplezier wordt beoordeeld. Merkt u dit zelf ook?
Vragen, vragen en nog meer vragen…..
Ik hoop jullie in een reeks blog berichten inzichten te geven door mijn opgedane ervaringen binnen vele zorg organisaties omtrent professioneel wassen binnen de zorg.
Dinand Kiezebrink, Laundry Total, 15-11-2017 (Bekijk hier het blog van Dinand ook op LinkedIn)
Neem gerust contact op met Dinand, hij vertelt u graag meer over zijn ervaringen met professioneel wassen binnen de zorg.