De hardheid komt vrij bij een temperatuur van 60 graden of hoger, ook wanneer het verdampt. Hoe kun je voorkomen dat de hardheid te hoog wordt? Hieronder kort wat advies.
Waarom water ontharden?
Wanneer water een behoorlijke hoeveelheid calcium en magnesium bevat, wordt het hard water genoemd. Het is bekend dat hard water pijpleidingen verstopt en het oplossen van zeep en schoonmaakmiddelen in water bemoeilijkt. Binnen wasserijen is hard water een belangrijk onderdeel vanwege de kosten die gepaard gaan met het wassen met hard water.
Mogelijke manieren van het ontharden van water
Er bestaan twee manieren van het ontharden van water: elektrische (er wordt dan vaak gesproken over elektrische ontharding) en aan de andere kant ionenuitwisseling.
Professionele ontharding
Bij professionele waterontharding wordt uitsluitend met ionenwisselaars gewerkt; dat zijn filters/ketels die met ionen-uitwisselende harsen in granulaatvorm gevuld zijn (ziet er uit als honingkleurige kaviaar). Alle industrieën en ambachten die onthard water nodig hebben werken met ionenwisselaars. Daarom gaan we verder alleen in op ionenuitwisseling.
Ionenuitwisseling
Een ionenwisselaar wisselt de ongewenste Calcium- en Magnesium-zouten uit tegen Na-ionen. Ca staat voor calcium, Mg voor Magnesium, en Na voor Natrium. Het keukenzout (NaCl) levert de nodige Na-ionen. Deze worden bij de regeneratie door het hars geabsorbeerd dat deze dan tegen Ca- en Mg-ionen uit het water uitwisselt. Het water bevat nu geen CaCO3 (kalk) meer maar Na2CO3, en dit blijft ook bij verwarming opgelost en vormt geen aanslag.
Wat gebeurt er dus bij het ontharden?
Bij het ontharden worden de hardheid veroorzakende Calcium- en Magnesiumzouten omgevormd tot Natriumzouten, die geen hardheid geven.